Home  |  Contact Versiunea romanaEnglish version
Info Turisti
TOP 50
Oferte speciale
Rezervari
Info Pensiuni
Adauga o pensiune
Acceseaza cont
Va recomandam

Pensiune completa Honor Villa - judet Harghita, Transilvania
Pensiune completa
Honor Villa

Harghita

Pensiune completa Casa Vanatorilor - judet Valcea, Oltenia
Pensiune completa
Casa Vanatorilor

Valcea

Pensiune completa Lorena - judet Buzau, Muntenia
Pensiune completa
Lorena

Buzau

Vila Casa-Maria - judet Prahova, Muntenia
Vila
Casa-Maria

Prahova

Pensiune completa Casa Boema - judet Botosani, Bucovina
Pensiune completa
Casa Boema

Botosani

Vila Ambient - judet Brasov, Transilvania
Vila
Ambient

Brasov

Pensiune completa Ana & Irina - judet Cluj, Transilvania
Pensiune completa
Ana & Irina

Cluj

Trasee


TRASEE BUCEGI, PREDEAL, BUSTENI

1. Cabana Cioplea | Cabana Susai (marcaj dunga rosie)
Cabana Cioplea - Cabana Susai


Este unul dintre cele mai populate trasee, practicabil pe tot parcursul anului, parcurs in nu mai mult de 1 ora.
Situata la 1110 m. inaltime, Cabana Cioplea ofera turistului posibilitatea sa admire arhitectura montana a Bucegilor, Pietrei Craiului, Postavarului si Piatra Mare, in zarea indepartata pierzandu-se sesul Brasovului. Spre sud se zareste zarea adanca si intunecoasa a Prahovei, dominata de "Cetatea de Piatra" a Bucegilor, in vest poarta larga a Rasnovului, care lasa sa se intrevada linia domoala a sesului Barsei, deasupra careia se inalta Piatra Craiului, spre nord se zareste Valea Timisului, stransa intre culmile Postavarului si Piatra Mare. Iarna, ca si vara, aceste locuri sunt de o frumusete de basm.

De la cabana Cioplea, traseul marcat cu "cruce rosie"se indreapta spre est, pe drumul umbrit de coroanele mari ale arborilor. Frunzele de fag de un verde crud primavara si vara, galben-roscate toamna, se unduiesc in adierea vantului lasand razele soarelui sa patrunda blajin prin luminisuri. Alaturi, molizii falnici isi apleaca la pamant crengile impovarate iarna sub greutate zapezii.
Drumul spre creasta Susaiului porneste din soseaua nationala,in apropiere de piata, pe Valea Polistoaca.
Drumul marcat cu punct albastru coteste spre stanga, intreptandu-se spre Piatra Mare, spre stana de la Pietricica. O poteca mancata de ape, aproape paralela cu drumul forestier, se indreapta catre Valea Azugii, inconjurand muntele Susai. Pe masura ce se inainteaza, poteca se largeste, oferind posibilitatea de a ajunge la fosta cabana Clabucet-Plecare si de a urca spre Masivul Piatra Mare.

Poteca de la Clabucet Plecare este considerata o varianta a traseului si este folosita de cei ce urca pe Clabucet cu telescaunul.Poteca coboara prin padurea ce acopera Muchia Susaiului, paralel cu Valea Limbaselului Mare si, cotind usor spre nord-est, reantalneste la scurt timp poteca ce urca in continuare spre cabana Susai ,situata in muntii Baiului, sub varful Susai. Solitara in imensitatea poienii de pe culmea neteda a Susaiului, care formeaza cumpana apelor dintre Timisul Sec, Limbasel si Azuga, cabana imbie la un popas mai indelungat.

De la Cabana Susai, o poteca marcata duce spre cabana Renta (in prezent scoasa din circuitul turistic) situata intr-o poiana din zona sudica a muntelui Rentea.
Catre sud, deasupra culmilor tesite, impadurit pana in crestet, se inalta masiv si golas Clabucetul Azugii, 1586 m. pe care paraul Azuga il ocoleste intr-un unghi de apoximativ 90 grade.La dreapta lui, pe Valea Limbaselului, se zareste fratele sau geaman,Clabucetul Taurului,1520m.

In ultimul plan, dincolo de adanca Vale a Azugii se intind Garbova (Baiu), din care se ivesc ca niste galme varfurile Neamtu, Unghia Mare, Cazacu si Baiu Mare, toate acoperite cu pasuni intinse pe care vara pasc numeroase turme de oi. La nord privirile alearga spre culmile mai intinse ale Retevoiului sau Rentei, armonios inlantuite.

2. Paraul Rece | Cheile Rasnovului (marcaj triunghi galben)
Paraul Rece - Cabana Cheia - Cheile Rasnovului - Paraul Rece


Unul din traseele turistice preferate vizeaza Cheile Rasnovului, cu punctul de plecare de la statiunea Paraul Rece. Se porneste spre Cabana Cheia pe drumul national 73 A, trecand pe langa Cabana Cerbu, aflata la altitudineade 900 m. Soseaua coboara in serpentine stranse pe pantele nord-esticeale Muntelui Piatra Arsa pentru a ajunge in Valea Pietrosul (devin mai jos Paraul Mic). Pana la cabana Cheia drumul este aproape rectiliniu. Aflata la altitudine de 700 m, cabana Cheia ofera o priveliste deosebita,fiind amplasata in valea larga de la confluenta dintre Paraul Mic,Valea Cheii si Valea Poienii.

De aici se strabate, pret de aproape 3 km, un drum forestier pe Valea Cheii, traversandu-se mai inatai Paraul Mic (Pietrosu). De la Gura Cheii drumul se bifurca spre Poiana Brasov si spre Cheile Rasnovului.
Cu o lungime de mai bine de 200m, cu pereti abrupti de 70-80 m, Chaile Rasnovului oferasatisfactii estetice deosebite. Apa, care a retezat cu putere stanca, a creat colti ascutiti si privelisti salbatice. Torentii de apa strabatin forta aceste muchii, pentru a se linisti in padurea ce acopera poalele muntelui.

Dupa ce parcurge cheile de la vest spre est, calatorul se poate intoarce pe acelasi traseu, sau urca peste Dealul cu Mesteacan si ajunge la Paraul Rece, trecand pe la cabanele Poiana Secuilor si Trei Brazi.

TRASEE CU PORNIRE DIN BUSTENI

1. Busteni - Cascada Urlatoare

Busteni (885m) - Cascada Urlatoare (1055m) = punct rosu, 1h si 15 min. Traseul este accesibil tot timpul anului. Se urca pe Str. Telecabinei spre telecabina. In tot acest timp putem observa abruptul prahovean al Bucegilor dominat de Vf. Claia Mare in dreptul caruia se arcuieste Valea Seaca a Jepilor.
Lasand in dreapta vechiul traseu spre Cabana Caraiman pe Valea Jepilor, dupa un urcus accentuat ajungem la punctul denumit “La Gratar”. De aici drumul se bifurca. Spre dreapta, poteca marcata cu triunghi albastru duce la Cabana Piatra Arsa, in timp ce drumul nostru trece peste un mic podet, traverseaza Valea Seaca a Jepilor si dupa un parcurs usor prin padure ajungem la Cascada Urlatoare care este impresionanta prin debit si inaltime.

2. Busteni - Poiana Izvoare - Busteni

Busteni (885 m)-Poiana Costilei (1360 m)-Poiana Pichetul Rosu (1400 m)-Cabana Poaiana Izvoarelor (1455 m)- Cabana Gura Diham (987 m)- Busteni (triunghi rosu pana in Poiana Pichetul Rosu, apoi banda rosie; 5-6 h).

Traseul este accesibil numai vara. In Busteni urmand strada Valea Alba ajungem la Caminul Alpin, situat foarte aproape de iesirea din oras. De aici urcam o prima panta care ne scoate intr-o poiana de unde ni se dezvaluie o impresionanta priveliste asupra masivelor Caraiman si Costila. Continuand drumul, ajungem in timp scurt la “Poarta Muntilor”. Cativa copaci care, priviti din fata, par perfecti aliniati, ne lasa sa vedem abruptul. De aici drumul continua cu o usuoara curba spre dreapta apoi in urcus spre punctul “La Masuratoarea Ursilor”, de unde se ramifica spre stanga traseul marcat cu triunghi galben ce ne duce la refugiul Schiorilor din Valea Alba. Urmeaza o regiune aproape orizontala dupa care se coboara spre Poiana Costilei unde se ajunge dupa ce am traversat Valea Costilei si Valea Galbinelelor. Privind deasupra padurilor putem observa Peretele Galbinelelor, Coltul Galbinelelor, Coltii Malinului. Dupa ce traversam Poiana Costilei poteca ne duce la rascrucea de drumuri din Poiana Vaii Cerbului, iar la dreapta spre Busteni prin Plaiul Fanului, ambele cu banda galbena. Noi traversam Valea Malinului, apoi Valea Cerbului si ne indreptam spre Poiana Morarului, unde ajungem dupa ce traversam firele vailor Comorilor si Bujorilor. Aici putem admira impunatoarele Ace ale Morarului. Dupa ce traversam Valea Morarului si dupa o portiune aproape orizontala, coboram spre rascrucea de drumuri din Poiana Pichetul Rosu. De aici, drumurile sunt raspandite in evantai. Ele ne pot conduce spre Cabana Malaiesti sau Vf. Bucsoiu, spre Cabana Diham sau Cabana Poiana Izvoarelor. De aici continuam traseul cu marcajul de banda rosie si in aproximativ 15 min. ajungem la Cabana Poiana Izvoarelor. In continuare coboram spre Cabana Gura Diham pe o poteca lata si accesibila, de unde in aproximativ o ora ajungem pe sosea in Busteni.

3. Busteni - C. Gura Diham - C. Diham

Busteni (885 m)-Cabana Gura Diham (987 m)-Cabana Diham (1320 m) = (triunghi albastru; 2 ½- 3 h).Traseul este accesibil tot timpul anului. Din Busteni mergem pe Str. Nestor Ureche, iar la iesire din oras urmarim soseaua asfaltata ce strabate pitoreasca Vale a Cerbului. In zilele senine se pot vedea Coltul, Peretele si Umarul Galbinelelor, Coltii Morarului. Drumul urca piezis pana la Cabana Gura Diham, unde se desparte pe marcajul de banda rosie spre Cabana Poiana Izvoarelor, de unde continuam sa urcam paralel cu Valea Seaca a Baiului. Dupa aproximativ o ora drumul iese in Saua Baiului la o rascruce de drumuri, unde se intalnesc spre Poiana Izvoarelor, marcata cu cruce albastra, drumul spre Predeal prin Valea Leuca marcat cu triunghi rosu si drumul spre Cabana Steaua, marcat cu banda albastra. Noi continuam pe acelasi marcaj de triunghi albastru si dupa ce intalnim poteca marcata cu punct rosu, care vine dinspre Pichetul Rosu, coboram usor si in cateva minute ajungem la Cabana Diham. De pe prispa cabanei putem admira frumoasa perspective oferita noua de apruptul Bucsoiului si Morarului. Pe partiile naturale din fata cabanei se poate practica schiul.

TRASEE DIN JUDETUL VALCEA

1. Brezoi-Vf.Veveretul-Vf.Robu-Vf.Sterpul-Cabana Prejba- Rîul Sadului-Cabana Gîtul Berbecului-Vf. Negovanul-Saua Buceci-Dealul Negru- Vf. Vatafului-Pascoaia. Traseu de durata medie 3-4 zile.

2. Caciulata - Pausa - Dealul Pausa - Curmatura "La Troita" - Poiana Stânisoarei - Muchia Vladesei - Muntele Durduc.
Marcaj: banda albastra
Durata: 3-4 ore
Observatii: Traseu accesibil tot timpul anului pe segmentul Caciulata - Pausa - Stânisoara si recomandabil numai vara între Stânisoara si Muchia Vladesei.

3. Gara Turnu - Curmatura "La Troita" - Curmatura "La Melita" - Muntele Scortaru - Stâna Turneanu - Muchia Turneanu.
Marcaj: banda rosie
Durtata: 4 ore
Observatii: Traseu accesibil tot timpul anului (Gara Turnu - Curmatura "La Troita"), pe timp de iarna accesibil doar turistilor cu pregatire tehnica si bine echipati (Curmatura "La Troita" - Stâna Turneanu).

TRASEE DIN PRAID

1. Traseul Piatra Şiclodului

Marcaj: punct galben, 7 km, 2-3 ore.

Prin strada Minei, de lăngă moara de sare sau din apropierea băii porneşte traseul, care după 1,5 km ajunge la minele vechi de sare, apoi, prin valea pârâului Harom urcă pe vârful cel mai înalt al Ţinutului Sării, Piatra Şiclodului (1028 m).

2. Traseul Cetatea Rab (Cetatea "Rapsonné")

Traseu: Praid - km 5. - Bodea - Cetatea Rab (952 m) Potecă montană, 7 km, 2 ore.

Ieşim din Praid spre est, spre Pasul Bucin, urcăm valea Târnavei Mici până la piatra kilometrică nr. 5. Lăsăm maşina în parcarea amenajată şi urcăm pe drumul forestier care urcă prin poieni şi făneţe spre nord pănă când ajungem la formaţiunea stăncoasă Piatra Rab (905 m, 2,5 km de la şosea). Vârful din faţă (952 m), pe care era odată cetatea "Rapsonné" (Cetatea Rab), merită escaladat dinspre versantul sud-estic

3. Traseul Valea Creanga Mică

Traseu: Praid - DN 13B - Bucin (km 8.) - Valea Creanga Mică - Câmpia Bogdan - Cabana Bogdan(1297 m) - Culmea Luminată (1436 m) - Vf. Borzont (1436 m) - (aici întâlnim marcajul traseului de creastă - bandă albastră) - staţia Meteo - Pasul Bucin (1273 m)

Marcaj: punct albastru, 14 km, 4 ore, diferenţă de nivel 580 m.

TRASEE MUNTII APUSENI

1.STANA DE VALE - SAUA CUMPANATELU - CABANA PADIS     

Marcaj: banda rosie.
Timp de mers: 6 - 6 ½ ore.
Punct de acces recomandat: gara CFR Beius. Traseu greu accesibil iarna. Traseu de legatura intre cabane, el ofera o trecere in revista a obiectivelor turistice din zona centrala a Bihorului. De la Stina de Vale (1102 m) urcam in padure pe la Izvorul Cerbului, pana ce razbatem in golul muntelui Poieni (1590 m). De aici drumul urmeaza culmea in directia su¬dica, pana in saua Cumpanatelu (1640 m). Privelisti frumoase spre varful Vladeasa si vaile inconjuratoare. Din saua Cumpanatelului pornim spre sud coborim in padure, iesim in poiana Varasoaia, langa lac, de unde drumul strabate platoul carstic Padis, trecand peste o serie de valcele cu apa, pana la cabana Padis.

2.CABANA PADIS - IZBUCUL PONOR - CETATILE PONORULUI - CHEILE GALBENII - POIANA FLORILOR - FOCUL VIU - CABANA PADIS 

Marcaj: punct albastru, cabana Padis-Cetatile Ponorului; punct galben, Cetatile (Ponorului-Poiana Florilor-cabana Padis.
Timp de mers: 11-12 ore.
Traseu nerecomandabil iarna.
Traseu in circuit, lung, dificil, cu diferente mari de nivel, dar in acelasi timp unul din cele mai frumoase din Muntii Apuseni. Se traverseaza drumul forestier Balaleasa-Caput, lasand in stanga ramificatia potecii marcata cu punct galben care ocoleste Cetatile Ponorului. Coborim pe poteca marcata cu punct albastru in valea Cetatilor (930 m), strabatem poteca uneori dificila peste cele trei doline ale vaii si urcam apoi in padure, iesind la jonctiunea cu varianta marcata cu punct galben; o urmam pe aceasta, lasand in dreapta poteca si marcajul cu punct albastru. Poteca urca din greu, apoi coboara la izbucul Galbenei (800 m), dincolo de care se abate in cheile Galbenei (sector mai dificil). Iesind in aval de chei (750 m), poteca se indreapta spre Poiana Florilor (860 m), loc de rascruce a poteci lor turistice spre Arieseni, Groapa Ruginoasasi Pietroasa. Noi re¬luam insa urcusul pe muntele Galbena, urmind tot poteca marcata cu punct galben; ea trece pe langa pestera Focul Viu (910 m), urca pe langa stanca Piatra Galbenei (1190 m), coboara in valea Cetatilor (1050 m) la cantonul silvic Ponor si reface altitudinea pana pe platou, la cabana Padis.

Cautare
Judet:
Oras/localitate:
Pret lei/noapte:
si
Nume pensiune/Localitate:
Cauta »
Pensiuni adaugate recent

Pensiune completa Honor Villa - judet Harghita, Transilvania
Pensiune completa
Honor Villa

Harghita

Pensiune completa Casa Vanatorilor - judet Valcea, Oltenia
Pensiune completa
Casa Vanatorilor

Valcea

Vila Promesse - judet Constanta, Dobrogea
Vila
Promesse

Constanta

Pensiune completa Lorena - judet Buzau, Muntenia
Pensiune completa
Lorena

Buzau

Pensiune completa EMIRE - judet Brasov, Transilvania
Pensiune completa
EMIRE

Brasov

Pensiune completa Inima Bucovinei - judet Suceava, Bucovina
Pensiune completa
Inima Bucovinei

Suceava

Pensiune completa Mirage - judet Iasi, Moldova
Pensiune completa
Mirage

Iasi

Pensiune completa Fagilor - judet Suceava, Bucovina
Pensiune completa
Fagilor

Suceava
Newsletter